Hvad gør ultralydsgel?

By:

Ultralydsgel er nødvendigt for at en skanning lykkes. Ultralyd kender vi nok mest fra skanninger i forbindelse med graviditet. Men den kan også bruges til at skanne for knuder og væsker i kroppen. Skanneren har brug for en gel for at kunne se noget. Det er for at ultralyden kan trænge ind i kroppen uden luft mellem skanner og hud. Derfor smører lægen et tykt lag gel på huden over området der skal skannes. Du kan købe ultralydsgel hos Ekkomed. Luft vil reflektere bølgerne og skanningen vil blive upræcis. Men hvad er det skanneren kan se?

Et foster er tydeligt

Ved en ultralydsskanning under graviditet kan du se fosteret fordi lydbølgerne bliver reflekteret når de rammer knogler. Knogler reflekterer ultralyden og derfor fremstår fosteret som helt hvidt. Vand er helt sort på et ultralydsbillede. Det er fordi vand ikke reflekterer bølger fra ultralyd. Luft vil også reflektere bølgerne og derfor er en gel nødvendig. Ellers får du en helt hvid skærm.

Øret kan ikke høre ultralyd

Menneskets øre er ikke stand til at høre ultralyd. Nogle mennesker kan høre højere lyde end andre. Særligt børn kan høre højere lyde end voksne. Der er derfor ikke nogen grund til at frygte at det skulle gøre ondt i ørerne eller at du tager skade af ultralyd. Det er en ganske harmløs form for skanning. Der er ingen stråler der risikerer at skade patienten.

Rotter bliver bange

Nogle skadedyr kan godt høre ultralyd og de kan ikke lide den. Derfor er det en god metode at holde skadedyr væk fra hus og haven. Der findes skadedyrsbekæmpere der bruger ultralyd til at jage mus og rotter væk. Du kan købe ultralydsskræmmere til at jager de små kræ ud af huset. Også muldvarpe, mår og myg har det lidt svært med de høje lyde.