Hvad betyder diatermi?

By:

Diatermi er et andet ord for elkirurgi. Det vil sige at kirurgen bruge strøm til at operere. Egentlig er det bare en form for varmebehandling med forskellig styrke. Det kommer an på hvad patienten skal behandles for. Det kan være alt fra opvarmning af en legemsdel til diatermi pincetter eller -knive. De er værktøjer der bliver brugt til at skære gennem væv, eller til at fjerne for eksempel vorter og modermærker. Den største fordel ved diatermiredskaber er at de ikke skaber blødninger. Det er skånsomt for patienten og lettere at operere med. Instrumenterne er ekstremt præcise.

Lægen styrer strømmen

Instrumenterne er lavet af rustfrit stål. De har en knap i håndtaget så lægen nemt kan kontrollere strømmen. Det er vigtigt at have fuld kontrol over instrumentet da elkirurgi handler om præcision uden at skade det sunde væv. Det er billigere at operere med elkirurgi fordi indgrebene er mindre. De kræver heller ikke helt så meget bedøvelse. Anæstesi kan nemt gøre en operation dyr. Diatermiinstrumenter kan du købe hos EkkoMed. Der er et bredt udvalg af tilbehør.

Patienten heler hurtigere

Jo mindre et indgreb er, jo hurtigere heler patienten. Det giver sig selv at et lille operationssår uden blødning heler langt hurtigere end et stort sår der skal sys bagefter. Diatermipincetter er særligt praktiske til at lukke blodkar når kirurgen skærer i vævet. Det er en stor fordel ved operation i følsomme område som hjernen eller øjnene.

Er diatermi på vej ud?

Der er meget diskussion om hvor vidt diatermi har en fremtid. Behandlingsmetoden blev opfundet i 1907. Dengang blev den brugt til afspænding af muskler. I dag har laser overtaget på mange områder. Undersøgelser viser også at røgen der opstår under elkirurgi kan være sundhedsfarligt for sundhedspersonalet. Det er mest sandsyndligt at elkirurgi bliver udviklet sammen med robotoperationer.