Gode affaldsløsninger og gode vaner

By:

Det giver et godt miljø. Både i verden og på arbejdspladsen. Som leder eller virksomhedsejer kan det være frustrerende at bruge tid på at fjerne affald. Du har vigtigere ting at lave. Gode vaner med at smide væk kan være svære at indarbejde i kulturen.

I køkken og caféområder hænger der et hav af sedler. ‘Husk at ramme skraldespanden’, siger en seddel. En anden seddel formaner sidste mand at tømme skraldespanden i køkkenet.

Medarbejdere hader at blive opdraget

Selvom det lyder som en god idé, så hjælper det ikke at du løber rundt og prøver at opdrage på dit personale. Og straf virker slet ikke. Så lad nu være med at sætte hængelås på alle skabene i køkkenet for at lære folk at vaske op.

Du tror at du giver dem en lærestreg, men det får modsat effekt. Medarbejderne er voksne mennesker og i bund og grund handler det om adfærd. Det er dit ansvar at påvirke deres adfærd.

Skift adfærd med affaldssortering

Udnyt at de fleste mennesker kan lide rene og ordnede forhold. De fleste vil gerne gøre noget godt for miljøet. I stedet for at lege virksomhedens mor, så giv muligheder for at sortere affald. Der skal være en beholder til pap og en til plast og metal. Derudover skal du have en beholder til pantflasker.

Placer hver beholder strategisk rundt om i virksomheden. Typisk der hvor du kan se at affaldet hober sig op.

Fordelen ved at påvirke adfærd

Du gør det nemt for dit personale at smide affald væk. De får det endda godt af at vide at de gør noget godt for miljøet.

I stedet for at virke formynderrisk og dele kommandoer ud, så udnyt folks adfærd. Invester i et godt affaldssystem. Se for eksempel på Clean Management for at finde inspiration til en god løsning.